Wat houdt Blood Flow Restriction Training in?

Blood Flow Restriction Training is een manier van krachttraining waarbij de doorbloeding gedeeltelijk wordt geblokkeerd voor een korte periode. Dit wordt uiteraard zeer gecontroleerd gedaan. Het afnemen van de doorbloeding leidt tot een zuurstoftekort binnen de spier. Dit zorgt ervoor dat een lichte oefening met Blood Flow Restriction (BFR) vergelijkbaar is met een zeer zware training zonder BFR.
Daarnaast heeft BFR ook een pijndempende werking. De behandelmethode BFR komt van oorsprong uit Japan, maar wordt nu steeds meer gebruikt over de hele wereld. Onder andere binnen de zorg wordt het steeds populairder. Het wordt daarnaast veel gebruikt binnen de topsport. Onder andere landen als Nederland, België, Spanje en de Verenigde Staten gebruiken het ook als voorbereiding op de Olympische Spelen of andere toernooien.

Waarom Blood Flow Restriction Training en niet normale krachttraining?

De literatuur laat zien dat er weinig verschil zit in de effectiviteit van beide soorten training. Helaas is vaak het geval dat de fysieke klachten het trainen kunnen belemmeren. Door pijnklachten is het soms niet mogelijk een bepaalde trainingsintensiteit te bereiken. Bij BFR wordt er op een lager niveau getraind, waardoor er weinig pijn zal zijn tijdens het trainen. En dit allemaal met hetzelfde resultaat!

Ervaart u ook pijnklachten tijdens het trainen?

Wellicht dat BFR u kan helpen om uw doelen te behalen! Veiligheid bij Blood Flow Restriction Training Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid bij Blood Flow Restriction Training. Bij gezonde mensen is er geen verhoogd risico op complicaties. Bij mensen met een voorgeschiedenis met hart- en vaatziekten is hier onduidelijkheid over binnen de literatuur. De fysiotherapeut zal naar aanleiding van een screening met u bespreken of BFR bij u geschikt is. Daarnaast zijn er enkele, geheel onschuldige, bijwerkingen van BFR.
Voorbeelden hiervan zijn: tijdelijke blauwkleuring van de huid, koud gevoel in de armen / benen, blauwe plekken waar de band zat en hevige spierpijn. Bespreek dit met uw therapeut indien dit het geval is.

Afspraak maken? Klik rechtsboven in het scherm op ‘afspraak maken’ en kies voor onze BFRT specialist: Peter Dekker.