Bij Fysio Centrum Amsterdam helpen wij u op een effectieve manier om weer snel pijnvrij te bewegen. Wij bieden verschillende specialisaties om uw specifieke probleem doeltreffend te kunnen aanpakken in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Wij zijn verkozen tot de beste fysiotherapie in Amsterdam (Zorgkaart 2023) en hebben verschillende vestigingen in Amsterdam en Utrecht. Naast onze hoge patiënttevredenheid, is het ook fijn te weten dat wij zorgcontracten hebben met alle verzekeraars. Met onze effectieve behandelmethodes en aandacht voor de patiënt, krijgt u de zorg die u verdient. Maar nog beter is het natuurlijk wanneer u helemaal geen fysiotherapie nodig heeft door blessures te voorkomen. Vandaar dat blessurepreventie ook de nodige aandacht verdient binnen onze fysiopraktijk.

Blessures voorkomen

Wij willen zorg graag laagdrempelig houden, zo bieden we in onze vestigingen in Amsterdam een Gratis Medisch Consult. Wij geven op basis hiervan een gedegen advies. Onze specialisten hebben veel ervaring en werken resultaatgericht. Bij Fysio Centrum Amsterdam nemen we niet alleen de pijn weg maar stellen we samen met u een behandelplan op waar we ook naar de bron van de klachten kijken en hoe u deze kunt voorkomen. We zullen in dit artikel al een aantal veelvoorkomende klachten bespreken en tips geven voor het voorkomen van blessures zodat u niet eens bij ons hoeft aan te kloppen. Voorkom een blessure want dat is altijd beter dan genezen.

Hamstring blessure voorkomen

Bij een hamstring blessure ontstaat er een scheur of verrekking/kramp in een groep van drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen (hamstring). Dit gebeurt met name wanneer deze spierengroep plots veel belasting te verwerken krijgt, bijvoorbeeld bij een explosieve start, afremming, hoge trap of sprint. We zien dit soort blessures daarom ook vaak in het voetbal, hockey en atletiek (sprinten) maar ook turnen, ballet en vechtsporten (hoge trap/spagaat). Belangrijk om een dergelijke blessure te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat de spieren goed zijn opgewarmd (en aan het einde een juiste cooling-down). Door een uitgebreide warming-up met balansoefeningen zijn de spieren soepeler en ontstaat er minder kans op een scheur of verreking. Vermoeidheid kan ook een rol spelen bij het verhogen van de kans op een blessure. Daarnaast zijn sterke spieren minder vatbaar voor blessure. Wanneer je veel wandelt, train je al automatisch deze spierengroep. Kramp in de hamstring kan ook worden voorkomen met een hulpmiddel zoals een bovenbeenbrace.

Kuitblessure voorkomen

Ook de kuit is een plek waar vaak blessures ontstaan. Denk daarbij aan kramp in de kuit. Om deze spierkramp te voorkomen, is goede hydratering en gezond eten (mineraalrijk) belangrijk. Bij een verrekking van de kuit, kunt u compressie en warmte toepassen om de kans op verrekking te verkleinen. Ernstiger dan de verrekking, is de spierscheuring in de kuit die vaak het gevolg is van overbelasting. Heeft u hier last van neem dan de eerste dagen rust. Zweepslag ontstaat ook door een scheurtje in de spier en is een acute blessure na een explosieve beweging. Om veel van de kuitblessures te voorkomen, is het van belang om te zorgen voor soepele spieren door een goede warming up (& cooling down). Probeer ook op een zo vlak mogelijk terrein te lopen met goed schoeisel. Met krachtoefeningen kunt u de kuitspieren ook sterker maken. Wanneer u vermoeid raakt, is de kans op blessures ook hoger dus ga uitgerust sporten. Bouw de trainingsactiviteit rustig op en vermijd explosieve bewegingen.

Tips om blessures te voorkomen

Om spierblessures te voorkomen, is het aan te raden om niet direct uw spieren veel te belasten wanneer u bijvoorbeeld met het sporten aanvangt. Zorg dat uw spieren niet vermoeid zijn en bouw de intensiteit rustig op. Begin voor elke sport met een uitgebreide warming up zodat de spieren warm en soepel zijn en beter de belasting aankunnen en eindig met een cooling down. Vermijd explosieve bewegingen waarbij er plots veel druk op een bepaalde spiergroep komt te liggen. Zorg voor goede schoenen die genoeg demping bieden. Zijn uw spieren kwetsbaar, dan is het aan te raden eerst wat krachttraining te doen om uw spieren sterk te maken zodat ze minder gevoelig zijn voor blessures. Mogelijk spelen er in uw specifieke situatie ook andere aspecten een rol, bijvoorbeeld de stand van uw voeten. Bij de behandeling van uw klachten kijken we uiteraard welke aspecten het meeste op uw situatie van toepassing zijn.

Blessurepreventie

Hardlopen blessures voorkomen

Bij hardlopen zien we vaak de zogenoemde shin splints, een irritatie aan de binnenkant van het scheenbeen en/of spieren die daaraan vastzitten. Dit is het gevolg van overbelasting van het scheenbeen doordat de beenspieren niet krachtig genoeg zijn om de belasting te verwerken. Bij een shin split ontstaat er dan een scheurtje in het bot wat tot beenvliesontsteking kan leiden wanneer er niets aan wordt gedaan. Ook blessures aan de achillespees komen vaak voor bij het hardlopen. De pijn kan ontstaan door een te hoge intensiteit of de stand van je voeten en enkels tijdens het lopen. Een te hoge intensiteit en overbelasting kan ook leiden tot rugpijn, knieklachten (‘lopersknie’) en hielspoor. Om blessures te voorkomen bij hardlopen is het dus belangrijk een goede warming up en cooling down te doen met rekoefeningen om de spieren soepel te krijgen. Met krachttraining voor de onderbenen zorg je ervoor dat de schenen minder belast worden. Goede hardloopschoenen (met demping) of compressiesokken kunnen ook bijdragen aan minder blessures. Bouw het lopen rustig op om overbelasting te voorkomen.

Knieblessure voorkomen

We noemden de knieblessure al even bij de blessures die vaak bij het hardlopen voorkomen. De zogenoemde lopersknie of runners knee veroorzaakt pijn aan de buitenzijde van de knie door overbelasting. De pijn trekt vaak snel weer weg wanneer je een rustmomentje pakt. Deze blessure zien we ook vaak in de wielersport. Er zijn manieren om knieblessures te voorkomen zoals de lopersknie. Zo is een goede warming up en cooling down belangrijk maar ook een rustig opbouwschema is van belang. Heeft u toch vaak last, breek dan uw training (tijdelijk) af en kies voor een training waarbij u bijvoorbeeld alleen het bovenlichaam traint. Op die manier kunt u de knie rust gunnen om te herstellen.

Sportblessures voorkomen

Sportblessures helemaal voorkomen is lastig want u kunt altijd eens ongelukkig ten val komen of u zich verstappen, zelfs bij een wandeling kunt u zo een blessure oplopen. We zien vaak dat dezelfde factoren in verschillende sporten de kans op blessures kunnen verhogen. Wanneer u over de bovenstaande blessures leest en hoe u die kunt voorkomen, dan ziet u dat er veel manieren zijn om in veel van deze gevallen de kans op een blessure te verminderen. We benoemen hieronder een aantal manieren die vaak helpen bij het voorkomen van sportblessures. Hopelijk helpt het u ook om dergelijke sportblessures te voorkomen. Heeft u toch klachten waar u een goed onderzoek naar wenst, kom dan langs bij een van de fysiopraktijken van Fysio Centrum Amsterdam.

Afspraak maken voor fysiotherapie

Fysio Centrum Amsterdam is gevestigd in Amsterdam en Utrecht. Met 8 locaties in Amsterdam en 3 locaties in Utrecht zijn wij altijd bij u de buurt gevestigd. We zijn alle dagen van de week geopend en u kunt zelfs in de avond bij ons terecht. Heeft u vragen of wilt u een afspraak plannen met Fysio Centrum Amsterdam? Bel met 020-2610274 of mail naar info@fysiocentrumamsterdam.nl

Maak een afspraak of neem contact met ons op