Manueel therapeut

Een manueel therapeut is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op de diagnose en behandeling, van met name de wervelkolom en gewrichten in de armen en benen. Onze manueel therapeuten hebben als doel om de pijn van patiënten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Zo wordt het algemene welzijn verbeterd en wordt de pijn hersteld. De manueel therapeut voert verschillende technieken uit, zoals gewrichtsmobilisatie, manipulatie, mobilisatie van zacht weefsel, stretchoefeningen en diverse therapeutische oefeningen.

Manuele fysiotherapie kan worden gebruikt in combinatie met andere vormen van therapie om uitgebreide zorg te bieden. De behandeling wordt specifiek afgesteld op de individuele behoeften van elke patiënt en kan ook als onderdeel van een breder behandelplan dienen. Fysiotherapie kan manueel worden aanbevolen voor verschillende klachten, waaronder rugpijn, nekpijn en sportblessures. Daarnaast kan deze behandeling ook worden ingezet bij diverse aandoeningen, waaronder gewichtsproblemen of hoofdpijn. De manueel therapeut helpt patiënten om te herstellen en het herwinnen van een optimaal bewegingspatroon.

Manuele Therapie

Behandeling manuele therapie

Tijdens de behandeling van manuele therapie worden er specifieke manuele technieken uitgevoerd. De manueel therapeut geeft adviezen, begeleiding en een inzicht van gezond bewegen en goede oefeningen. Van tevoren wordt er door de manueel therapeut een behandelplan opgesteld. Tijdens de behandeling van manuele therapie wordt de oorzaak van de klachten achterhaald en zal er voor elk lichaam een oplossing op maat worden gemaakt.

In de behandeling van manuele therapie worden de klachten aangepakt en zal u binnen een korte tijd vermindering in pijn hebben en een verbetering van de mobiliteit. Op lange termijn is het belangrijk dat de klachten volledig herstellen en dat terugkeer wordt voorkomen.

Een behandelplan kan worden aangepast indien dit nodig is en er zullen regelmatig evaluaties plaatsvinden om de voortgang te beoordelen. Dit wordt afgestemd op de specifieke behoeften en mogelijkheden samen met de patiënt. De duur en frequentie van de behandeling kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de klachten en de lichamelijke reactie van de patiënt op de manuele therapie.

Manuele therapie bij klachten in de lage rug

Manuele therapie is een effectieve behandeling vooral bij lage rugpijn. Deze vorm van therapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit van de wervelkolom. Manuele therapie voor uw rug helpt bij het behoud van een gezonde rug, maar kan ook helpen bij klachten als hoofdpijn, nekpijn en schouderpijn. De aard, duur en intensiteit van de rugpijn, evenals de medische voorgeschiedenis, worden van tevoren zorgvuldig geëvalueerd tijdens de intake.

De doelen van manuele therapie bij (lage) rugpijn zijn als volgt:

  • Pijnvermindering: Door het toepassen van specifieke mobilisatie- en manipulatietechnieken kan de pijn in de lage rug worden verminderd.
  • Verbetering van de mobiliteit: De behandelingen van Fysio Centrum Utrecht richten zich op het vergroten van de bewegingsvrijheid in de wervelkolom en de bekken.
  • Herstel van functie: Er wordt ook gewerkt aan het herstellen van de normale functionele bewegingen, zodat dagelijkse activiteiten kunnen worden uitgevoerd zonder klachten.
  • Preventie van terugkerende klachten: Door het aanleren van nieuwe houdings- en bewegingsadviezen en specifieke oefeningen wordt de herhaling van de rugklachten voorkomen.

Maak een afspraak of neem contact met ons op

gratis-medisch-consult

Manuele therapie voor uw nek

Manuele therapie voor de nek is een gespecialiseerde vorm van behandeling die zich richt op het verbeteren van nekklachten en de aangrenzende structuren. Manuele therapie voor uw nek kan effectief zijn voor verschillende klachten, waaronder spanning, stijfheid, bewegingsbeperkingen en hoofdpijn die gerelateerd kunnen zijn aan nekproblemen. Onze manueel therapeuten zijn ervaren en gekwalificeerd voor uw specifieke nekklachten. Bevorder met manuele therapie voor uw nek de algehele gezondheid van uw nek.

Om de klachten voor uw nek te verbeteren kunnen verschillende manuele technieken en oefentherapieën van pas komen. Met verschillende technieken kan er worden gezorgd dat de beweeglijkheid van de nekwervels wordt verbeterd of worden eventuele blokkades gecorrigeerd. Er kunnen ook massagetechnieken worden toegepast om de spierspanning te verminderen. Met oefentherapie worden de spieren rondom de nek en schouders versterkt om de stabiliteit te verbeteren. Hierdoor kan de mobiliteit van de nek worden vergroot en wordt de flexibiliteit verbeterd.

Manuele therapie bij hernia

Wanneer u last heeft van een hernia is manuele therapie een effectieve aanvullende behandeling. Het is belangrijk om op te merken dat de benadering per persoon anders kan zijn en dat manuele therapie niet altijd geschikt is bij elke hernia. Een hernia is een uitstulping (scheur) van de tussenwervelschijf in de onderrug. Hierdoor drukt de kern van de tussenwervelschijf naar buiten tegen de zenuwwortel.

De doelen van manuele therapie bij een hernia omvatten ook weer pijnverlichting, verbetering van mobiliteit, ontlasting van druk op zenuwwortels en de verbetering van uw houding. Bij ernstige gevallen van hernia kan er ook een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn.

Het kan voorkomen dat er naast een hernia ook sprake kan zijn van een bewegingsstoornis in de wervelgewrichten. Een manuele therapeut kan hiervoor gerichte oefeningen en technieken toepassen in de rug, om de beweging van de wervelkolom te herstellen. Een combinatie van manuele therapie en fysiotherapie kan het herstel van een hernia versnellen.

De beste manueel therapeut voor uw klachten

Bij Fysio Centrum Utrecht vindt u de beste manueel therapeuten voor uw specifieke behoeften en klachten. Wij luisteren actief naar uw klacht en voeren een grondige evaluatie uit. Hierop baseren we vervolgens een gepersonaliseerd behandelplan dat is afgestemd op uw specifieke behoeften.

Een goede manueel therapeut kan een belangrijke stap zijn in uw herstelproces. Door een combinatie van expertise, zorgvuldige diagnostiek en een effectieve behandeling aan te bieden komt u van uw klachten af en wordt een gezonde levensstijl bevorderd. Door middel van hands-on technieken zoals manipulaties en mobilisaties, en gerichte oefentherapie wordt uw pijn verminderd en de mobiliteit hersteld.

Bij Fysio Centrum Utrecht kunt u gemakkelijk een afspraak maken met een goede, deskundige manueel therapeut. Neem contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek krijgt u de gelegenheid om uw klachten te bespreken en meer te weten te komen over de behandelmethoden die wij aanbieden. Onze beste manueel therapeuten luisteren naar uw specifieke behoeften en stellen een individueel behandelplan op om uw herstelproces te ondersteunen.