Wat kunt u doen bij een zweepslag?

Heeft u last gehad van een zweepslag? Dan is dit een zeer pijnlijke blessure. Een zweepslag is een scheuring in de spier aan de binnenzijde van de kuit. Een zweepslag is acuut en kan ontstaan bij een val of plotselinge beweging met de kuit. Daarom lopen sporters extra risico op een zweepslag. In het Engels wordt een zweepslag zelfs ´tennisleg´ genoemd, omdat het tennissers hier veel last van hebben. Doordat de spier ineens scheurt, lijkt het alsof u een klap van een zweep krijgt, vanwege de pijn. In sommige gevallen is zelfs te horen dat de spier scheurt, doordat u een knappend geluid hoort. Direct na het krijgen van een zweepslag bent u immobiel.

1

Wat te doen bij zweepslag klachten?

Het eerste wat u moet doen na het krijgen van een zweepslag, is stoppen met waar u mee bezig was. Dit zal u geen moeite kosten, want de pijn is overheersend. Leg uw onderbeen omhoog en plaats hier ijs tegen aan. Leg ook een drukverband aan, om zo interne bloedingen te stillen. Een goede en vooral snelle eerste hulp zal het genezingsproces bevorderen. Een fysiotherapeut komt vooral pas in beeld als u weer wilt lopen of sporten. Dit zal voor de meeste mensen al na enkele dagen zijn. U kunt dan gerust een afspraak maken met de fysiotherapeut, die u zal begeleiden bij het weer mobiel worden.

Wat houdt een zweepslag behandeling in?

Een zweepslag behandeling richt zich voornamelijk op het definitieve herstel van de gescheurde spier, waardoor u weer normaal zonder pijn kunt lopen en kunt meedoen aan sporten. In veel gevallen zal sportrevalidatie u hierbij vooruit helpen. Met de juiste begeleiding leert u hoe u van lichte druk naar zware druk weer gebruikt kunt maken van uw kuit. Een zware belasting ineens is namelijk nooit goed voor het genezingsproces, u dient dit langzaam op te bouwen. Samen met de fysiotherapeut maakt u hiervoor een planning. Zo krijgt u goed zicht op het gehele genezingsproces.

Hoe werkt het bij Fysio Centrum Amsterdam?

Maak een afspraak of neem contact met ons op