Inhoud hardloopanalyse door Fysiotherapeut

1. Algemene uitleg + hardloopanalyse
2. Analyse eventuele verbeteracties doornemen + oefentherapie doornemen & uitvoeren
3. Oefentherapie + uitleg energiesystemen en hardlooptraining mogelijkheden
4. Oefentherapie uitbreiden + looptechniek buiten
5. Oefentherapie uitbreiden + looptechniek buiten
6. Controle + vragen

hardloopfoto-website

Doelgroep

Iedereen is welkom voor een hardloopanalyse. Preventief ter voorkoming van klachten, maar ook als er al bestaande klachten zijn. Samen kunnen we beoordelen of deze klachten hun oorsprong hebben in de techniek van het hardlopen.

Hoe gaat een hardloopanalyse in zijn werk?

Een hardloopanalyse kan zowel binnen, op de loopband, als buiten gedaan worden. Er wordt begonnen met een warming-up om de spieren op te warmen en het eigen looptempo te bepalen. Hierna wordt een video gemaakt waar gefocust wordt op de techniek van de loper. Hierbij worden nog geen verdere instructies door de therapeut gegeven. Op basis hiervan worden adviezen gegeven om de techniek, waar nodig, aan te passen c.q. te verbeteren.
Aandachtspunten bij de hardloopanalyse zonder onder andere:
  • Pasfrequentie;
  • Landing;
  • Been- en armzwaai;
  • Heup- en kniestrekking.
Deze aanpassingen worden even geoefend en vervolgens wordt er op nieuw een video gemaakt van de aangepaste looptechniek. Deze video wordt nabesproken waarna er verder mee geoefend kan worden. In een volgende afspraak heeft de therapeut de video’s uitgebreid geanalyseerd en worden de aanpassingen met eventuele aanvullingen nogmaals besproken.
Eventuele beperkingen in het bewegen kunnen direct behandeld door een van onze specialisten. Zo komt het vaker voor dat een onderrug of heup onvoldoende beweeglijkheid of kracht heeft.
De hardloper krijgt nadien een document met de gehele hardloopanalyse en verbeterpunten per mail toegestuurd.

Doel

Optimaliseren van de hardlooptechniek. Dan wel als blessurepreventie dan wel als verbetering van al bestaande blessures.

Waarom zou je naar een fysio gaan voor een hardloopanalyse en niet naar een sportwinkel?

In een sportwinkel wordt er gekeken naar het huidige looppatroon en wordt hierbij de juiste schoen gezocht. Bij de fysiotherapeut wordt er in eerste instantie gekeken naar het looppatroon maar volgt hierna ook een proces waarin aanpassingen c.q. verbetering plaats kan vinden van het looppatroon, dit
kan zijn ter klachtenvermindering maar ook preventief. De analyse van een fysiotherapeut is dus breder en voornamelijk gericht op het verbeteren van het looppatroon en daarmee misschien zelfs wel de loopprestaties.
Daarnaast kan de fysiotherapeut naast de hardloopanalyse naar het hele lichaam kijken, hierbij kan bijvoorbeeld een oefenprogramma opgesteld worden of verdere behandeling van klachten plaatsvinden.

De hardloopanalyse is hiermee een mooie aanvulling op ons aanbod als fysiotherapeut.

Indien nodig sturen wij u naar de podotherapeut waar wij mee samenwerken.

Nog vragen of zou u graag eerst even vooraf willen overleggen?
Dat kan! Maak dan een afspraak voor een Gratis Medisch Consult!

In het Gratis Medisch Consult kunnen wij met u kennis maken en kunnen wij u uitleggen wat wij voor u persoonlijk zouden kunnen betekenen.
Dit is een kosteloos gesprek van 15 minuten dat wij op de praktijk geven. Ook kan het Gratis Medisch Consult digitaal worden gegeven. U kunt dit gesprek vooraf inplannen op een door u gekozen datum, tijd en locatie.

Maak een afspraak of neem contact met ons op