Wat kunt u doen aan nekklachten?

Nekklachten, soms samen met schouderklachten, zijn de meest gehoorde klachten bij een fysiotherapeut. Als drager van het hoofd, vormt de nek de verbinding tussen lichaam en hoofd. Door de nek lopen enkele cruciale spieren en zenuwen. De nekspieren zijn stevig, maar kunnen ook gevoelig zijn, waardoor u nekklachten krijgt. Kampt u al met nekklachten? Vaak worden nekklachten genegeerd. Dit is lang niet altijd verstandig, omdat nekklachten niet altijd vanzelf over hoeven te gaan. Ook kunnen nekklachten veroorzaakt worden door een ander probleem in bijvoorbeeld de schouders of de rug. Laat nekklachten daarom nakijken door een fysiotherapeut. Er zijn namelijk diverse behandelingen mogelijk.

fca_def-01

Hoe worden klachten aan de nek veroorzaakt?

Klachten aan de nek kunnen een diverse oorzaak hebben. Nekpijn kan ontstaan door het vatten van kou, waardoor de spieren verkrampen. Dit is een vorm van nekpijn die vanzelf overgaat. De meest voorkomende vorm is nekpijn door spanning en stress. Dit is vaak in combinatie met spanning op de schouders. Ook een verkeerde houding kan de oorzaak zijn dat u nekklachten ervaart. Slijtage van de nekwervels kan ook, dit een vorm van artrose. Bij ernstige gevallen van nekpijn heeft u een nekhernia. In dit geval zult u medisch behandeld moeten worden. Nu komt dit gelukkig niet veel voor en zijn vele soorten van nekpijn door een fysiotherapeut te behandelen.

Met klachten aan de nek naar de fysiotherapeut

Wanneer u naar de fysio komt voor klachten aan de nek, dan zal de fysiotherapeut proberen om de oorzaak te achterhalen. Op basis hiervan kan een behandelplan worden opgesteld, uiteraard in samenspraak met u. U kunt dan in aanmerking komen voor verschillende behandelmethodes. Een goede optie is manuele therapie, waarbij de manuele therapeut zich richt op soepele nekspieren zonder pijn. Mulligan therapie of dry needling zijn andere methodes die succesvol zijn gebleken bij nekpijn. Als uw nekklachten zijn ontstaan door een verkeerde houding, dan heeft u veel aan houdingstherapie.

Lees meer

Hoe werkt het bij Fysio Centrum Amsterdam?

Maak een afspraak of neem contact met ons op